Projecte

PROJECTE LIFE PROMETHEUS

Objectius

El LIFE-PROMETHEUS (PROMoting Elasmobranchs conservation THrough by-catch reduction, sustainable tourism, and alternative fisheries) està dedicat a la conservació de la biodiversitat marina al mar Mediterrani. El projecte se centra en la reducció de les captures accidentals, la promoció de pesqueries sostenibles i el suport al turisme ecològic per protegir taurons, rajades i altres espècies d’elasmobranquis. Una de les innovacions clau és l’ús de dissuasors electromagnètics per evitar la captura accidental d’aquestes espècies, alhora que s’encoratja els pescadors a dirigir-se a espècies exòtiques invasores (EEI) com el peix lleó i el cranc blau per alleujar la pressió sobre les poblacions marines en perill d’extinció.
A més, el projecte fomenta iniciatives de turisme sostenible en zones d’agregació d’elasmobranquis, assegurant un ecoturisme responsable que generi oportunitats econòmiques alternatives mentre es conserven els hàbitats marins. LIFE-PROMETHEUS té com a objectiu establir solucions a llarg termini, basades en la ciència, per a la gestió sostenible dels recursos marins mitjançant la col·laboració transfronterera entre Itàlia, Espanya, França, Xipre i Grècia.

P: PROMoció de la conservació d’elasmobranquis
R: Reducció de les captures accidentals
O: Oferir pràctiques de pesca alternatives
M: Millora de l’ecoturisme marí
E: Ecoturisme com a eina de sostenibilitat
T: Tecnologies per a la reducció de captures accidentals
H: Hàbitats essencials per a la biodiversitat marina
E: Educació i Implicació del públic
U: Ús sostenible dels recursos marins
S: Suport a les pràctiques de pesca responsables

PROJECTE LIFE PROMETHEUS

Activitats i Fites

LIFE-PROMETHEUS implementa estratègies per a la reducció de captures accidentals provant dissuasors electromagnètics en dotze punts calents de biodiversitat claus al Mediterrani. El projecte també mapeja els Hàbitats Essencials per a la Pesca (HEP) per a taurons i rajades en perill crític d’extinció, treballant amb àrees marines protegides (AMP) per millorar les polítiques de conservació i ampliar les zones protegides.
Una fita important inclou la promoció de les pesqueries d’EEI, equipant els pescadors amb formació i eines especialitzades per orientar-se cap a la captura sostenible d’espècies invasores, com el peix lleó i el cranc blau. El projecte també dóna suport al turisme de busseig sostenible, establint un Codi de Conducta per a l’observació responsable de taurons i rajades, alhora que promou eco-etiquetes i campanyes de sensibilització sobre gastronomia sostenible per implicar consumidors i empreses en la conservació marina.

PROJECTE LIFE PROMETHEUS

Àrees del projecte

LIFE-PROMETHEUS opera en dotze localitzacions estratègiques del Mediterrani, reconegudes com a punts sensibles de biodiversitat i Hàbitats Essencials per a la Pesca de taurons i rajades. Aquestes àrees serveixen com a zones de reproducció, alimentació i cria per a espècies en perill d’extinció, fet que les fa crítiques per als esforços de conservació.
Els principals llocs del projecte inclouen l’Àrea Marina Protegida de les illes Pelàgies (Itàlia), les Illes Balears (Espanya), el Golf de Lleó (França) i les zones costaneres i d’alta mar a Grècia i Xipre. Aquestes localitzacions es van seleccionar basant-se en avaluacions científiques de les poblacions d’elasmobranquis i la vulnerabilitat dels seus hàbitats, garantint que les accions de conservació maximitzin l’impacte ecològic i protegeixin els ecosistemes marins clau.

PROJECTE LIFE PROMETHEUS

Espècies objectiu

LIFE-PROMETHEUS prioritza la conservació de vuit espècies d’elasmobranquis en perill o en perill crític d’extinció, incloent la rajada blanca (Rostroraja alba), la rajada peluda (Raja radula), el salroig (Isurus oxyrinchus), la tintorera (Prionace glauca), el tauró gris (Carcharhinus plumbeus), la mantellina (Gymnura altavela), la rajada bisbe (Aetomylaeus bovinus) i el peix guitarra de barbeta negra (Glaucostegus cemiculus). Aquestes espècies estan patint un declivi de població degut a la sobrepesca, la destrucció d’hàbitats i les captures accidentals, fet que fa essencials les accions de conservació per a la seva supervivència.

A més d’aquestes espècies de màxima prioritat, el projecte també dona suport a altres set elasmobranquis vulnerables o amb dades insuficients, com el marraix (Lamna nasus) i la manta (Mobula mobular). Mitjançant la implementació de mesures per mitigar les captures accidentals i la gestió de pesqueries sostenibles, EL LIFE-PROMETHEUS busca restaurar l’equilibri ecològic i garantir la sostenibilitat a llarg termini dels ecosistemes marins del Mediterrani.

PROJECTE LIFE PROMETHEUS

Espècies Exòtiques Invasores (EEI) Objectiu

El Mediterrani s’enfronta a amenaces ecològiques i econòmiques per part d’Espècies Exòtiques Invasores (EEI), que alteren la biodiversitat marina i les pesqueries locals. El LIFE-PROMETHEUS se centra en tres espècies invasores clau: el peix lleó (Pterois miles), el cranc blau atlàntic (Callinectes sapidus) i el cranc nedador de sorra (Portunus segnis), totes elles amb una ràpida expansió degut a la manca de depredadors naturals. Aquestes espècies competeixen amb els peixos autòctons, alteren les cadenes alimentàries i impacten les pesqueries, creant una necessitat urgent de noves estratègies de gestió.
El LIFE-PROMETHEUS promou la pesca sostenible d’EEI, animant els pescadors a capturar i comercialitzar espècies invasores com a alternativa a la captura de taurons i rajades vulnerables. El projecte dóna suport a l’adopció de trampes especialitzades, mètodes de pesca selectiva i iniciatives culinàries per augmentar la demanda de productes del mar basats en EEI. Mitjançant la gestió d’aquestes poblacions invasores, el LIFE-PROMETHEUS contribueix a la restauració dels ecosistemes marins i crea oportunitats econòmiques per a les comunitats costaneres del Mediterrani.

 

PROJECTE LIFE PROMETHEUS

Solucions per a les Xarxes de Pesca

Per reduir les captures accidentals de taurons i rajades en perill d’extinció, el LIFE-PROMETHEUS promou l’ús de dissuasors innovadors aplicats directament a les xarxes i a les línies de pesca. Aquests inclouen imants permanents, metalls electropositius com el magnesi i dispositius elèctrics que aprofiten la sensibilitat dels elasmobranquis als camps electromagnètics, dissuadint-los sense afectar les espècies objectiu. Les proves de camp avaluaran diferents configuracions —equip sense dissuasors, equip amb dissuasors i controls procedimentals— en diversos llocs del Mediterrani amb la participació activa dels pescadors. Aquest enfocament, que ha mostrat una reducció de captures accidentals de fins al 80%, dona suport a la biodiversitat marina alhora que assegura el compliment dels pescadors amb les regulacions i la protecció dels seus mitjans de subsistència.

PROJECTE LIFE PROMETHEUS

Turisme Sostenible

El LIFE-PROMETHEUS promou el turisme sostenible com una estratègia complementària per protegir els elasmobranquis i donar suport a les economies locals. El projecte fomenta la interacció responsable amb la biodiversitat marina mitjançant el desenvolupament d’activitats d’ecoturisme en zones on els taurons i les rajades s’agrupen naturalment, com ara visites guiades a la fauna, excursions de busseig amb tub respirador i experiències de ciència ciutadana. Aquestes iniciatives augmenten la consciència pública, creen fonts d’ingressos alternatives per a les comunitats costaneres i redueixen la pressió sobre les espècies vulnerables. Paral·lelament, el projecte recolza la diversificació gastronòmica utilitzant Espècies Exòtiques Invasores (EEI), com el peix lleó i el cranc blau, introduint-les en les ofertes culinàries locals. La certificació per a operadors turístics i d’hostaleria garantirà el compliment de les millors pràctiques, reforçant la sostenibilitat ambiental i econòmica.

XARXA LIFE

Programme: Programme for Environment and Climate Action (LIFE)

Title of the Project: PROMoting Elasmobranchs conservation THrough by-catch reduction, Ecotourism and alternative sUStainable fisheries

Acronym: LIFE23-NAT-IT-LIFE-PROMETHEUS

Duration: 01/10/2024 – 30/09/2029

Total Budget: € 7.170.996,62 

Co-funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or CINEA. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.